Jeśli kiedykolwiek zastanawiałeś się, co powoduje trądzik, nie jesteś sam. Przyczyną trądziku może być wszystko, od diety do środowiska. Oto kilka prostych kroków, które możesz podjąć, aby zmniejszyć szansę na rozwój trądziku. Unikaj zbyt dużej ekspozycji na słońce, rafinowanych cukrów i produktów mlecznych. Upewnij się również, że unikasz dotykania skóry.
Unikanie nadmiernej ekspozycji na słońce
Unikanie nadmiernej ekspozycji na słońce jest jednym z najlepszych sposobów zapobiegania trądzikowi. Ten naturalny środek sprawi, że Twoja skóra będzie wyglądać świeżej i czystszej, ale ważne jest, aby pamiętać, że zbyt duża ekspozycja na słońce może również prowadzić do raka skóry. W rzeczywistości ekspozycja na promienie ultrafioletowe jest główną przyczyną raka skóry, więc unikaj słońca jak tylko możesz.
Choć spędzanie dni na słońcu może wydawać się kuszące, nie zapominaj o stosowaniu kremu z filtrem. Nawet jeśli masz tłustą skórę, powinieneś nosić krem z filtrem. Nie wybieraj jednak zbyt tłustego kremu z filtrem lub takiego, który zatrzymuje olejki. Zamiast tego, wybierz krem z filtrem, który nie jest komedogenny. Dzięki temu nie będziesz musiała martwić się o nowe wykwity trądzikowe.
Nadmierna ekspozycja na słońce jest nie tylko szkodliwa dla Twojej skóry, ale może również uszkodzić jej kolagen i elastynę. Z czasem powoduje to powstawanie zmarszczek i drobnych linii. Najlepszym rozwiązaniem jest noszenie dobrego kremu z filtrem o szerokim spektrum działania, z filtrem SPF 30 lub wyższym. Możesz również nosić odzież, która zakrywa skórę i utrzymuje ją w suchości.
Unikanie cukrów rafinowanych
Dieta oparta na cukrach może prowadzić do powstawania wyprysków trądzikowych. Nie tylko zwiększa stan zapalny w skórze, ale także hamuje produkcję białych krwinek, które mogą zwalczać infekcje. To pozostawia skórę podatną na działanie bakterii wywołujących trądzik. Ponadto, dieta wysokocukrowa powoduje również uwalnianie hormonów stresu, co z kolei zwiększa produkcję oleju w skórze. W rezultacie bakterie mają się dobrze.
Wykazano, że osoby z trądzikiem doświadczają mniejszej liczby ognisk trądziku, gdy ograniczają spożycie cukrów rafinowanych. Badania pokazują, że ludzie, którzy spożywają dietę o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru są na zwiększone ryzyko rozwoju trądziku. Co więcej, ci, którzy mają trądzik, częściej piją mleko lub inne napoje wysokosłodzone.
Cukry rafinowane znajdują się w prawie wszystkich przetworzonych produktach spożywczych. Mogą być ukryte w różnych składnikach, w tym dekstrozie, syropie kukurydzianym i fruktozie. Chociaż ważne jest, aby unikać cukru, wyeliminowanie go z diety nie jest łatwe. Możesz nadal cieszyć się swoimi ulubionymi potrawami, tylko ogranicz spożycie cukrów.
Cukier jest częstym winowajcą powstawania trądziku. Cukrowe pokarmy mogą wywołać uwalnianie hormonów takich jak kortyzol, który z kolei zwiększa poziom insuliny. Hormony te mogą prowadzić do wielu problemów związanych z trądzikiem. Na szczęście istnieją sposoby, aby zapobiec wpływowi tych hormonów na Twoją skórę.
Unikanie nabiału
Podczas gdy związek między nabiałem a trądzikiem jest dobrze znany, dokładna przyczyna wciąż pozostaje niejasna. Jest to znane jako pytanie o korelację i związek przyczynowy. Innymi słowy, lekarze wiedzą, że istnieje związek między nabiałem a trądzikiem, ale nie są pewni, czy jest on przyczyną. Jednak jedno jest pewne: produkty mleczne zawierają hormony, które są złe dla Twojej skóry. Ponadto mleko zawiera laktozę, cukier, który przyczynia się do powstawania trądziku.
Problem polega na tym, że produkty mleczne zawierają hormony i olej sebum, które zatykają pory i umożliwiają rozwój bakterii. Te czynniki powodują trądzik, który może przybierać różne formy. W niektórych przypadkach całkowite wycięcie nabiału może poprawić stan Twojej skóry. Jeśli to nie wystarczy, skonsultuj się z dermatologiem, który może zalecić najlepsze leczenie dla Twojego unikalnego przypadku.
Chociaż stwierdzono związek między nabiałem a trądzikiem, należy przeprowadzić więcej badań. Należy pamiętać, że badania nad żywieniem to trudna dziedzina. W rezultacie, istnieje tylko garstka badań, które badają związek między nabiałem i trądzikiem. Ponadto, badania te są często sprzeczne, co utrudnia wyciągnięcie jakichkolwiek solidnych wniosków.
Unikanie dotykania skóry
Jednym z najważniejszych sposobów na uniknięcie wykwitów trądzikowych jest unikanie dotykania twarzy. Chociaż może wydawać się trudne do utrzymania rąk z dala od twarzy, dotykanie twarzy powoduje, że skóra staje się zainfekowana bakteriami. Może to spowodować wystąpienie trądziku, a także grozi powstaniem trwałych blizn.
Trzymanie rąk z dala od twarzy to najlepszy sposób na uniknięcie trądziku. Możesz łatwo uniknąć rozwoju bakterii, myjąc ręce przed dotknięciem twarzy. Należy również trzymać ręce z dala od twarzy, gdy jej nie dotykasz. W ten sposób unikniesz rozprzestrzeniania się bakterii na inne części ciała. Ważne jest również, aby unikać drapania lub dłubania przy trądziku. Oprócz rozprzestrzeniania bakterii, dłubanie może prowadzić do powstawania strupów i blizn.
Oprócz niedotykania twarzy, należy również unikać dotykania innych części ciała, zwłaszcza rąk. Może to prowadzić do powstania trądziku, ponieważ ręce przenoszą bakterie, olej i brud. Bakterie te następnie dostają się do skóry. Ponadto, dotykanie twarzy może również prowadzić do rozprzestrzeniania się wirusów wywołujących trądzik. Co więcej, wyskakiwanie pryszczy może prowadzić do powstawania blizn po trądziku i może powodować infekcje.
Zmiany hormonalne
Trądzik jest często wynikiem zmian hormonalnych w organizmie. Poziom hormonów u kobiety waha się w ciągu miesiąca i w ciągu całego życia. Niektóre z tych zmian mogą być spowodowane przez różne czynniki, w tym dietę, poziom stresu i produkty kosmetyczne. Jednak poziom hormonów u kobiety nie zawsze będzie na niebezpiecznym poziomie, dlatego ważne jest, aby wiedzieć, czego się spodziewać, gdy doświadcza się zmian hormonalnych. Na przykład, pierwszy dzień miesiączki u kobiety to czas, kiedy poziom estrogenu i progesteronu jest najniższy. Tymczasem poziom testosteronu jest wyższy.
Wysoki poziom androgenów może powodować, że komórki skóry wydzielają nadmierną ilość sebum, które zatyka pory. To połączenie martwych komórek skóry i nadmiaru sebum może prowadzić do trądziku. Zablokowane pory są również idealną pożywką dla bakterii. Propionibacterium acnes uwielbia kolonizować zablokowane pory i powoduje trądzik zapalny. Trądzik jest najczęstszą chorobą skóry związaną z cyklem menstruacyjnym.
Podczas gdy trądzik hormonalny może wystąpić w dowolnym miejscu na ciele, najczęstszymi obszarami, w których można go doświadczyć, są dolna część twarzy i linia żuchwy. Gruczoły olejowe w tych miejscach są szczególnie wrażliwe na wahania hormonalne i mogą wytwarzać białe i czarne zaskórniki. W ciężkich przypadkach, cysty mogą tworzyć się głęboko pod skórą, powodując ból i stan zapalny. Cysty te mogą pojawiać się ponownie w tym samym miejscu w cyklach. Typowy wybuch trądziku hormonalnego trwa tydzień lub dwa.
Dieta może powodować trądzik
Według najnowszych badań, dieta o wysokim indeksie glikemicznym może wywołać trądzik, ponieważ zwiększa poziom insuliny. To z kolei powoduje zwiększoną produkcję sebum i zatkane pory. Zamiast tego, eksperci zalecają dietę o niskim indeksie glikemicznym, aby zapobiec trądzikowi i utrzymać zdrowy poziom cukru we krwi.
Dodatkowo Twoja dieta może wpływać na poziom hormonów, które kontrolują trądzik. Powinieneś unikać produktów mlecznych, cukru i jaj, a także unikać zbyt dużej ilości białka. Ryby, produkty mleczne, rafinowane węglowodany i rafinowany cukier należą do pokarmów, które mogą pogorszyć stan trądziku. Ogranicz również spożycie przetworzonej żywności.
Badania wykazały, że cukier, węglowodany i biały chleb są związane z trądzikiem. Napoje gazowane, biały ryż i ciasto mają wysoką zawartość węglowodanów i cukru. Podnoszą one również poziom hormonu insuliny, który stymuluje produkcję oleju w skórze. W rzeczywistości, nadmierne spożycie cukru i białej mąki może nasilić trądzik.
Typowa zachodnia dieta jest pełna cukru, tłustych potraw i produktów mlecznych. Te pokarmy zwiększają reakcje zapalne i prowadzą do trądziku. Również niski poziom kwasów tłuszczowych omega-3 wiąże się z występowaniem trądziku. Ponadto, pikantne i gorące potrawy są również potencjalną przyczyną trądziku.
Unikanie hipoalergicznych detergentów
Wiele detergentów zawiera substancje chemiczne znane z nasilania trądziku. Należą do nich barwniki i substancje zapachowe. Wybór detergentu, który nie zawiera tych substancji chemicznych, może poprawić zdrowie Twojej skóry. Szukaj detergentów bez zapachu lub bez barwników. Jeśli masz wrażliwą skórę, szczególnie ważne jest unikanie zapachowych detergentów do prania.
Używanie zapachowych środków piorących może nasilić trądzik lub zatkać pory. Wybieraj bezzapachowe detergenty i staraj się wyprać tylko dwa ładunki prania tygodniowo. Spróbuj też użyć bezzapachowego arkusza do suszenia lub kul do suszenia. Środki do zmiękczania tkanin również mogą zatykać pory.
Niektóre osoby są uczulone na substancje chemiczne zawarte w detergentach do prania. Reakcja ta może wystąpić natychmiast po użyciu detergentu lub kilka godzin później. Jednak wystąpienie reakcji może trwać do 10 dni. W takim przypadku lekarz może wykonać serię testów płatkowych, aby dowiedzieć się, jaki detergent jest przyczyną problemu.
Podobne tematy