Jeśli szukasz skutecznej diety w leczeniu trądziku, trafiłeś we właściwe miejsce. Powinieneś unikać tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych, które mogą przyczyniać się do powstawania stanów zapalnych. Znajdują się one w smażonych potrawach i przetworzonych wypiekach. Podczas gdy tłuste pokarmy mogą nie powodować trądziku, zatykają pory i nie robią wiele, aby oczyścić skórę.
Dieta o niskim indeksie glikemicznym
Jedzenie diety o wysokim indeksie glikemicznym może przyczynić się do trądziku. Uważa się, że ten rodzaj diety wyzwala uwalnianie insuliny i podnosi poziom insuliny w surowicy, co z kolei stymuluje produkcję androgenów i sebum. Trądzik charakteryzuje się nadmierną ilością sebum. Androgeny to hormony, które stymulują produkcję gruczołów łojowych, a także pobudzają hormony wzrostu, o których wiadomo, że zwiększają poziom insuliny w organizmie.
Jednak dieta niskoglikemiczna może pomóc w leczeniu trądziku. W kilku badaniach sprawdzono wpływ diety o niskim IG na trądzik. W bazie PubMed i bazie Scopus przeszukano badania porównujące wpływ diety o niskim IG na trądzik. Wyniki obejmują randomizowane badania kontrolne, badania przekrojowe i metaanalizy. Konieczne są jednak dalsze badania, aby określić dokładne mechanizmy działania diety o niskim IG.
Chociaż patogeneza trądziku jest wciąż nieznana, badania epidemiologiczne na populacjach niezachodnich sugerują, że dieta może odgrywać pewną rolę. W badaniu przeprowadzonym w populacji niezachodniej stwierdzono, że dieta o niskim IG poprawiła objawy trądziku u młodych mężczyzn. Chociaż potrzeba więcej badań, aby potwierdzić ten związek, wstępne wyniki były zachęcające.
Dieta o niskim IG może również pomóc w redukcji trądziku poprzez zmniejszenie ryzyka jego nawrotu. Należy zauważyć, że dieta o niskim IG nie będzie leczyć wszystkich rodzajów trądziku, ale jest skuteczną metodą w przypadku trądziku o umiarkowanym lub ciężkim nasileniu. Dermatolog może pomóc w określeniu diety, która najlepiej pasuje do Twojego typu trądziku i pomoże Ci uniknąć nawrotów.
Kwasy tłuszczowe omega-3
Istnieją silne dowody na to, że regularne jedzenie ryb i owoców morza może pomóc w zmniejszeniu objawów trądziku. Jednak wciąż trwa debata na temat skuteczności suplementów oleju rybnego w leczeniu trądziku. Podczas gdy suplementy te mogą być przydatne, ważniejsza jest jakość diety. Typowa zachodnia dieta zawiera dużo czerwonego mięsa, cukru i przetworzonej żywności. W przeciwieństwie do tego, diety niezachodnie mają tendencję do bycia wysokimi w warzywach, owocach i chudym mięsie. Oprócz ryb, możesz również skupić się na żywności o wysokiej zawartości kwasu alfa-linolenowego, roślinnego omega-3. Orzechy włoskie, siemię lniane i olej sojowy to przykłady pokarmów bogatych w ten kwas tłuszczowy.
W jednym z badań, obejmującym 6000 dziewcząt, stwierdzono związek między kwasami tłuszczowymi omega-3 a trądzikiem. Jednak związek ten nie był znaczący pomiędzy grupami leczniczymi a grupą kontrolną. W badaniu stwierdzono jednak, że u pacjentek z grup omega-3 i GLA nastąpiła znaczna poprawa w zakresie nasilenia trądziku.
Chociaż istnieją ograniczone dowody na to, że suplementy omega-3 poprawiają objawy trądziku, są one obiecującym uzupełnieniem konwencjonalnych metod leczenia. Ponadto, dieta bogata w kwasy omega-3 może pomóc w zapobieganiu powstawania trądziku. Jednak te suplementy pochodzą z niektórych ryzykownych skutków ubocznych. Zaleca się rozmowę z lekarzem na temat najlepszego sposobu uzupełniania kwasów tłuszczowych omega-3.
Błonnik
Błonnik jest ważnym składnikiem pokarmów roślinnych i odgrywa kluczową rolę w trawieniu i wchłanianiu składników odżywczych. Może również zmniejszyć wchłanianie tłuszczu na poziomie jelit, co pomaga zapobiegać tłustej skórze. Zawiera również kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, które mogą pomóc zmniejszyć stan zapalny, który prowadzi do trądziku. Ponadto błonnik wspiera zdrowe funkcjonowanie mikrobioty jelitowej, która pomaga organizmowi eliminować produkty odpadowe.
Błonnik pokarmowy znajduje się w wielu produktach spożywczych, zarówno rozpuszczalnych, jak i nierozpuszczalnych. Im bardziej naturalna jest Twoja dieta, tym większa zawartość błonnika w tych pokarmach. Jednak wiele przetworzonych produktów spożywczych i mięsa zostało pozbawionych błonnika. Dobrym sposobem na włączenie większej ilości błonnika do diety jest spożywanie większej ilości całych owoców i warzyw.
Trądzik to powszechna przypadłość, na którą może wpływać wiele czynników, w tym Twoja dieta. Dieta o wysokim indeksie glikemicznym może zwiększyć ryzyko wystąpienia trądziku. Podczas gdy diety o niskim indeksie glikemicznym mogą nie mieć wpływu na trądzik, diety o wysokim indeksie glikemicznym mogą być skuteczną opcją.
Kolejnym ważnym czynnikiem zapobiegającym trądzikowi jest unikanie produktów mlecznych. W wielu badaniach stwierdzono związek między nabiałem a trądzikiem. Nabiał wyzwala uwalnianie hormonów i czynników wzrostu, które mogą przyczyniać się do powstawania trądziku. Według przeglądu w czasopiśmie Nutrients, wysokie spożycie produktów mlecznych jest związane z 25-procentowym wzrostem ryzyka wystąpienia trądziku.
Dieta w stylu śródziemnomorskim
Dieta śródziemnomorska promuje zdrową dietę pełną świeżych, sezonowych produktów. Dieta ta ma niską zawartość cukrów i przetworzonej żywności, które mogą zaszkodzić Twojemu organizmowi i skórze. Zamiast tego zachęca do skupienia się na różnorodnych białkach i tłuszczach pochodzenia roślinnego. Ten rodzaj diety może nawet pomóc Twojej skórze wydawać się mniej zaczerwienioną i podrażnioną.
Ochronne działanie żywności śródziemnomorskiej może wynikać z kwasów tłuszczowych omega-3 i wysokiej zawartości błonnika w owocach i warzywach. Wykazano, że te pokarmy zmniejszają poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu 1 (IGF-1) we krwi, hormonu mającego związek z trądzikiem. Duże ilości hormonów mlecznych mogą jednak nasilać trądzik.
Oprócz niskiego ładunku glikemicznego, dieta śródziemnomorska ogranicza spożycie rafinowanego cukru i przetworzonej żywności. Przetworzona żywność ma niewiele wartości odżywczych i jest bogata w tłuszcze nasycone i trans. Dieta ta kładzie nacisk na żywność z pełnego ziarna, owoców, warzyw i zdrowych tłuszczów.
Dieta śródziemnomorska pomaga również zapobiegać i radzić sobie z trądzikiem. Brak rafinowanych i cukrowych pokarmów w diecie może być częściowo odpowiedzialny za brak trądziku. Kładzie ona również nacisk na świeżą, lokalnie produkowaną żywność. Dieta ma niską zawartość tłuszczów nasyconych i olejów trans, a także zawiera chude mięso, ryby i owoce morza.
Stres
Jeśli chodzi o leczenie trądziku, dieta odgrywa dużą rolę. Ludzie, którzy cierpią na trądzik muszą jeść mniej rafinowanej i przetworzonej żywności, aby kontrolować swój stan. Powodem tego jest to, że te pokarmy mogą szybko podnieść poziom cukru we krwi, co uruchamia kaskadę reakcji, które mogą skutkować wybuchem. Obejmują one zwiększoną produkcję oleju w skórze i zatkane pory.
Osoby cierpiące na trądzik muszą również ograniczyć stres. Łącząc zmiany w diecie z leczeniem miejscowym, trądzik można leczyć holistycznie. Niektóre czynniki żywieniowe, które są znane z promowania trądziku obejmują spożywanie jaj trzy dni w tygodniu, produktów mlecznych, lodów i napojów bezalkoholowych. Ponadto wiele z tych pokarmów ma wysoki indeks glikemiczny (IG), co oznacza, że powodują one szybki wzrost poziomu cukru we krwi i wyzwalają nadmierną produkcję insuliny.
Dieta może wpływać na produkcję sebum, regulować hormony i zmniejszać stan zapalny. Trądzik to złożona choroba, więc dieta może mieć ogromny wpływ na Twój stan. Stres emocjonalny jest jednym z czynników zwiększających prawdopodobieństwo wystąpienia wyprysków i jest związany z poważniejszym trądzikiem. Stres może powodować, że gruczoły łojowe pracują w nadgodzinach, co może pogorszyć stan już wrażliwej skóry.
Podczas gdy niektóre badania sugerują, że zmiany w diecie są ważne, nie powinny one być Twoją jedyną opcją. Dostępne są również inne metody leczenia trądziku, w tym leki na receptę i kremy miejscowe. Chociaż metody te mogą być przydatne, interwencja dietetyczna jest często najbardziej skutecznym podejściem dla większości cierpiących.
Badanie wrażliwości na żywność
Jeśli jesteś zainteresowany naturopatycznym leczeniem trądziku, badanie wrażliwości na żywność może pomóc Ci znaleźć najlepsze pokarmy, których należy unikać. Proces testowania wrażliwości na żywność obejmuje uzyskanie badania krwi lub wykonanie badania palcem. Wyniki są interpretowane przez lekarza naturopatycznego, a oni mogą pomóc w identyfikacji wszelkich alergii pokarmowych lub wrażliwości masz. W zależności od wyników testu na wrażliwość pokarmową, wyeliminowanie jednego lub więcej z tych pokarmów z diety może poprawić stan Twojej skóry.
Oprócz trądziku, badanie wrażliwości pokarmowej jest również pomocne dla tych, którzy mają przewlekłe problemy zdrowotne. Żywność, która powoduje stan zapalny w organizmie może powodować przewlekłe zmęczenie, niewyjaśniony ból, wysypki, podrażnienia skóry, problemy trawienne, depresję i wiele innych. Na szczęście testy na wrażliwość pokarmową nie są tak dokładne jak badanie krwi na alergie pokarmowe.
Podczas wstępnej konsultacji lekarz określi, czy testy na wrażliwość pokarmową mogą pomóc. Wykona on testy na obecność różnych pokarmów. W niektórych przypadkach wyniki mogą być odczytane natychmiast przez lekarza, podczas gdy inne wymagają kilku dni. Jeśli masz wrażliwość na konkretną żywność, powinieneś natychmiast skonsultować się z lekarzem. Jeśli jednak wyniki są w normie, domowe testy wrażliwości mogą dostarczyć ważnych informacji na temat przyjmowanych pokarmów i stanu zdrowia.
Badanie wrażliwości na pokarmy jest ważnym pierwszym krokiem w leczeniu trądziku. Test zidentyfikuje konkretne pokarmy, na które jesteś wrażliwy. Pomoże Ci to wyeliminować pokarmy, które powodują trądzik. W jednym z badań osiemdziesiąt jeden procent uczestników zgłosiło poprawę po wyeliminowaniu “wyzwalających” ich pokarmów.
Podobne tematy